I helgen är det dags för garnmarknad på Lövstabruk. 22/9 kl 12 – 16. Perfekt helg för en liten utflykt med garntema. Många fina garnbutiker är på plats så passa på att komma dit. Kika på listan nedan bara:
Det har varit varmt så länge, men så plötsligt händer det! Kyla! Det biter i kinderna och det är kallt om fingrarna. Sjalen snor man tätt runt halsen och kryper sedan in i kläderna likt en sköldpadda. Nu kommer tiden när man ska vänta på bussen i höststormen när det blåser och regnar på tvären lika mycket som uppifrån. Inne myser man och tänder ljus och kanske en brasa. Man tassar runt i raggsockor och yllekoftor och sjalen får ibland vara kvar även inomhus. Och när vi så kryper in och kurar så kommer ju naturligtvis stickningen fram.
Merino Raggi i färgerna Blue & Turquoise, Ochra & Jeans och Black & Aqua
Jag tittar på min stickkorg och funderar på vilket projekt jag ska ta mig an. Inget känns roligt just nu. Jag har lämnat det mesta vid en tidpunkt när jag tyckte att de var lite trista eller så har jag åtminstone en startsträcka innan jag är igång igen. Jag vill bara börja på nytt men vill inte dra igång något större projekt med tanke på allt jag redan har dragit igång…. jag har ju dessutom min #ufoutmaningen2018 att ta tag i – dags att minska antalet projekt i korgarna! Har bara blivit 3 avklarade projekt hittills av 10 som är målet för året. Dessutom är det ju dags att börja planera för julklapparna. Så egentligen finns det massor att göra. För att muntra upp sig, kan man alltid sticka sig ett par sockor. Det går snabbt. Det finns många roliga sockmönster att prova på och det är dessutom Socktober!
Merino Raggi i färgerna Red & Rose, Fuxia & Curry och Blue & Turquoise
På fredag släpper vi månadens gratismönster och då blir det sockor. Vi har stickat våra iMerino Raggi – Ett härligt mjukt och färgglatt garn som finns i 7 olika färgkombinationer. En härlig färgklick att pigga upp i det höstgråa. Besök oss i butiken – House of Hildur– och hitta din färgfavorit av Merino Raggi. Vi har även andra sockgarner som, Alegria– från Manos del Uruguay, Sterk– från du Store Alpakka och Mellanraggisamt Bambu Raggi – från Järbo.
Merino Raggi i färgerna Black & Aqua, Lilac & Dark Mint och Marsala & Green
Socktober är här och idag är det dags för ännu ett av våra gratismönster – och som utlovat denna gång så blir det ett par sockor! Britts sockor med 2 olika flätor och förstärkt häl. Garnet vi har valt denna gång är vackra Merino Raggi som riktigt lyser upp i sin färgprakt och förgyller höstmörkret.
I butiken hittar du som vanligt både garn och stickor och vi har vår vana trogen även skapat ett stick-kit med allt du behöver för att göra dig ett par av Britts sockor.
I morgon onsdag är det inte bara FN-dagen utan även Raggsockans dag. Socktober avslutas alltså med en egen högtidsdag för raggsockan. Inte så dumt va!
Vad gör då vi för att fira detta? Jo i butiken laddar vi för en hel hög med erbjudanden som bara kommer att gälla just den 24:e oktober. Detta vill du inte missa! Varmt välkommen in till butiken House of Hildur i morgon och se vad vi radat upp!
Idag har vi haft nypremiär för vårt inspirationsbrev. Vi har valt att byta namn på vårt nyhetsbrev till inspirationsbrev. Prenumererar du på vårt inspirationsbrev, så blir du först med att få tillgång till gratismönster samt vissa erbjudanden. Dessutom kommer vi tipsa om mönster och annat spännande som händer runt i stickvärlden. Visst låter det kul! Inte tänker vi bli tjatiga heller utan vi tänker oss att brevet kommer att gå ut en gång i månaden. Nu i början blir det kanske lite tjatigt, för idag skickades ett brev ut, och så kommer nästa till veckan, men sedan dröjer det ungefär en månad mellan breven.
Det är så mycket härligt man kan berätta om och länka till och det finns så mycket inspiration att ta del av. Kanske är det ett event, kanske en designer, kanske ett tema. Har du idéer så får du gärna dela med dig av dem, så fyller vi brevet med inspiration som du är intresserad av.
Om du inte redan har fått vårt inspirationsbrev, men vill ha det – skicka mig ett mail, så lägger jag till dig på nästa utskick: maria@houseofhildur.se eller maria@hildursbarnbarn.se
Hösten är verkligen här. När vi gick in i vintertid blev det så mörkt, så mörkt. Det känns lite som att leva under en filt. När vi dessutom har mulna dagar så blir det ju inget dagsljus alls. Så nu får vi pigga upp oss lite! Idag är det dags att presentera november månads gratismönster – Virkade Lovikkavantar. Denna gång har jag experimenterat med en modell som går uppifrån och ner, d v s jag har börjat vid fingertopparna och arbetat mig mot handleden. Detta har massor av fördelar. De blir lätta att storleksanpassa och du kan i princip använda samma metodik oavsett garn, för du virkar bara så långt och med så många maskor att de passar din hand. Dessutom blir det ganska lätt att virka dessa parallellt för att säkerställa att garnet räcker. Virka en med garnänden inifrån nystanet och en med garnänden utifrån. Att lägga ett arbete åt sidan som bara har en maska är ganska ofarligt. Man behöver ju inte ens två virknålar för att virka två vantar parallellt som man behöver när man stickar.
Jag har försökt att skapa en pedagogisk beskrivning med bilder för att beskriva vissa moment. Det är inte svårt men de små detaljerna gör ibland hela skillnaden. Om man vill ha en tjockare och varmare vante kan man ju alltid tvätta och borsta den luddig på insidan så värmer den som aldrig förr utan att man påverkar den virkade ytstrukturen.
Jag älskar lovikkagarn. Det är så fantastiskt roligt att jobba med och blir så varmt och maffigt och naturligtvis kan man göra mycket mer än att bara sticka lovikkavantar. Denna virkade variant är ett försök att bredda och inspirera för att få fler att gilla och använda lovikkagarnet för det är verkligen ett fantastiskt garn som finns i så många fina nyanser.
Som vanligt har vi tagit fram ett virk-kit i butiken. Vi har denna gång valt att ta fram det i två olika färgkombinationer. Båda har ljusgrå som sin bas, men sedan kan du göra mudden i grönt (eller lime som färgen heter) eller i rött. Så båda varianterna finns att välja mellan.
Det är inte svårt att virka vantar. I denna vante jobbar vi bara med luftmaskor, fasta maskor och smygmaskor. Det enda knepiga med att virka vanten är att se till att smygmaskorna inte blir för tajta. Jag önskar eller alla en trevlig virkstund!
Det har snöat! Ett tunt puderliknande snötäcke pryder trädgården utanför mitt fönster. Så stämningsfullt! Idag och i morgon ska jag stå på julmarknad hos Björknäs Trädgård i Nacka. Vi ska stå utomhus hela dagen, så jag lär bli tvungen att klä mig likt en nordpolsfarare. Men lite snö! En sådan stämningshöjare!
Julmarknad är för mig en viktig del av julstämningen. Det är ett moment som ska med på den där förberedelseresan mot jul. Man hittar kransen till dörren, julblomman och årets tomte. Man hittar julklappar bland hantverk och annat smått och gott som finns till försäljning. Det är härligt och stämningsfullt.
Så nu dricker jag ur mitt kaffe, drar på mig polarstassen, packar ner julmarknadserbjudandena och drar på mig kängorna för nu är det dags för julmarknad! Välkomna!
God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har.
Jag har gjort mig en restgarnsmössa av lite olika garner jag hade hemma. De flesta av garnerna hade legat länge. Min utgångspunkt var den här högen garn:
Jag valde lite olika garner från olika projekt. Det viktigaste är ju att du tycker om färgkombinationen och att tjockleken på garnet är ungefär densamma. Men i den kreativa processen måste allt få vara tillåtet och man får prova sig fram. Du kanske vill skapa en speciell effekt genom att kombinera garner med olika tjocklek och då gör du givetvis det. Man kan ju ha ett garn dubbelt också för att kompensera för tjockleken.
Mina färger blev nästan lite juliga. Jag tror det nog var det jag kanske letade efter även om det var omedvetet. Eftersom att jag tänkte hitta på denna mössa allteftersom, så visste jag inte exakt hur mycket jag skulle behöva, så med i högen la jag ett grått reservgarn. Men det behövde jag aldrig ta till.
Med hjälp av ett av garnernas stickfasthet räknade jag ut hur många maskor jag skulle behöva och så anpassade jag det lite efter den resår jag hade tänkt mig, som gick över 8 maskor. Ex om du har en avig och en rät runt så går mönstret över 2 maskor. Jag hade fläta över 2 maskor, 2 am, 2 rm, 2 am och då går mitt mönster över 8 maskor. Det är alltså så långt repetitionen sträcker sig.
När mössan gick över till slätstickning så stickade jag det första varvet med resårfärgen och passade då på att anpassa maskantalet så att det blev delbart med 6, för de första mönsterpartierna behövde det.
Jag hade en tanke med färgövergångarna och det var att det som var bottenfärg på delen under skulle bli mönsterfärg på delen över. Den dominerande färgen var alltid bottenfärgen i denna mössa.
På slutet fick det bli en oregelbunden randning vilket gjorde att jag kunde göra helt slut på några av garnerna. Min färdiga mössa väger 77 gram så det betyder att jag använt ungefär 20 gram av varje färg. Mitt garn är ganska kraftigt så det var verkligen små nystan som jag hade tillgång till. Detta var vad som blev över:
Det gråa restgarnet användes aldrig utan får vänta på ett nytt projekt. Det gröna hamnar också tillbaka i lådan och så ligger det lite trådar kvar. Jag tänker inte slänga dem än. Jag har hört att man kan använda garnrester som stoppning så låt oss se om vi inte kan få användning av dem lite längre fram i kalendern.
Tips:
Man behöver inte hitta på eget mönster – även om det är roligt Man kan ju ha garn som räcker till ett projekt man hittat mönster på även om färgerna inte räcker helt. Då får man ju improvisera och göra om färgkombinationerna.
Man kan göra randningar, vilket blir fint och gör man dem oregelbundna så kan man anpassa sig efter garntillgången utan att det ens märks att det är det man gjort.
Om ni stickar restgarnsmössor nu så dela dem gärna på Instagram genom att tagga mig och/eller använda #hildursjulkalender2018. Ni kan även göra inlägg på min Facebooksida. Jag måste godkänna dem dock. Det är en praktikalitet för att undvika spam.
Ha en fin första december och lycka till med era restgarnsmössor.
Välkommen till lucka nummer två i Hildurs julkalender, där man tar vad man har och gör något av det.
Alltså på riktigt så blir jag alldeles matt när jag tänker på hur dåliga alla är på att använda reflexer! En reflex är ändå en ganska enkel livförsäkring. Man behöver inte nöja sig med en heller. Sätt dem på väskan, på jackan, på barnvagnen, på mössan – ja sätt de lite överallt! Så dagens lucka är en reflex.
Dagens lucka kräver någon form av reflexgarn. Jag tror att flera av er kanske har en snutt reflexgarn hemma eller åtminstone bara den tunna reflextråden och det behövs Inte så mycket för att det ska börja glittra i mörkret. Men om man inte har det så kan det vara en väl värd investering och ett komplement till det du redan har i lådan.
Man kan t ex göra reflexrosor. De stickas av vanligt garn och sedan virkar man reflextråden på yttersta kanten. Mönster hittar du här på bloggen. Reflexrosorna jag hade med till julmarknaden förra helgen gick åt som smör i solsken. Det går självklart att sticka rosorna utan reflexgarn, men då blir de bara vanliga broscher.
Jag har även gjort reflexugglor. En lite mer humoristisk variant. som du också kan ha hängande från fickan eller väskan. Allt som hänger rör sig och brukar synas i mörkret ganska väl.
Mönster till ugglorna har inte jag gjort utan jag hittade mönstret på engelska. Mycket bilder dock så jag tror det kan fungera för de flesta. Länk via mitt inlägg här.
God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har.
Små snuttar garn kan bli fina bokmärken. Många får dessutom en bok till jul. Då är det ju alltid kul att ha ett fint bokmärke till hands. Jag virkar som regel mina och det finns ju massor av mönster att välja emellan och stil och svårighetsgraden varierar. Många har väl det senaste året virkat den tillplattade råttan – mönster här!
Jag har bjudit på mönster till det limefärgade bokmärket ovan här på bloggen. Ett riktigt roligt mönster hittade jag hos Kungen och Majkis. Ett bokmärke inspirerat av Monsters Inc. Länk till mönstret hittar du via ett blogginlägg från 2015.
Så som ni ser – nästan allt är möjligt och med lite humor kommer man långt. Så fram med de lite mindre nystanen nu och sätt igång.
God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har.
Vantar är ett mindre projekt och kanske passar ditt udda nystan/härva perfekt för ett par vantar. Du kan ju om behov finns, dryga ut det genom att komplettera med andra restgarner i mudden t ex. Om du gör det och är det minsta osäker på om du har garn så det räcker, så sticka i så fall båda parallellt. För då ser du hur mycket du har kvar efter varje moment. Det är viktigt om du vill ha båda vantarna likadana. Det är dessutom smart för när väl den första vanten är klar så har du inte mycket kvar på vante nummer två. Vissa av oss har svårt att få till vante nummer 2 ibland.
Dessa vantar t ex väger bara drygt 50 gram och är stickade i Ullcentrums 2-trådiga ullgarn. De är också december månads gratismönster. Ullcentrums garn säljer vi i butiken.
God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har.
Kanske ska du på glöggkalas i helgen och vill ta med något kul eller så vill du kanske bara pigga upp lite därhemma. Då kan glöggtomten kanske vara något för dig.
Jag har även gjort en glöggvante som ser lite ut som en minilovikkavante och tack vare Kungen och Majkis en glöggren, men det är många år sedan nu. Detta är kanske det perfekta restgarnsprojektet när du inte har så mycket kvar. Du kan dekorera musten eller glöggen eller vad du nu vill sätta fram på bordet.
Jag kan däremot inte recensera årets glögg men flaskan är väldigt fin tillsammans med den varmröda färgen på tomteluvan och halsduken.
God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har.
Idag är det restgarnsgrytlappar som gäller. Ett riktigt favoritprojekt där man kan leka med färg och form. Jag samlar alltid på allehanda bomullsgarnsrester och när jag sedan fått ihop lagom mängd så virkar jag grytlappar.
Denna gamla klassiska modell ser plötsligt ganska modern ut med ett lite djärvare färgval och inslag av svart.
Färgvalet kan ge matchande grytlappar även om inget annat verkar lika.
Detta är dessutom en fantastisk julklappsidé. Jag virkar vanligtvis av garn i tjockleken Soft Cotton men har jag ett tunnare garn som jag vill ha med så provar jag alltid om det fungerar med dubbelt garn. Mönster finns det gott om och söker du bland inlägg om grytlappar så hittar du flera här på bloggen.
God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har.
Ull som julpynt är magiskt. Det ger en så härlig och genuin känsla. Det krävs inte några stora mängder garn och har du dessutom några fina band hemma så blir det pricken över i.
Jag har virkat hjärtan och stjärnor av olika modeller. I helgen blev det ulliga snöstjärnor och maffiga hjärtan
Du kan använda dem i granen, hänga upp på dörren eller i fönstret. Du kan använda dem och dekorera paket eller blomsteruppsättningar. Möjligheterna är många och fint blir det. Så sätt igång och gräv efter passande garner i gömmorna.
God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har.
Idag ska vi titta närmare på ett återbruksprojekt som är ganska roligt att göra och vår utgångspunkt är en enkel burk som vi rengjort och som bara väntar på att få ett nytt användningsområde. Det är det här du har kvar när hudkrämen tagit slut, eller vad det nu kan ha varit i burken tidigare. Många burkar är av väldigt fin kvalité. De är rejäla med bra gängor på locket och det känns som galet slöseri att bara låta de hamna i soporna. Det är rent motbjudande att fullt fungerande föremål bara slängs för att innehållet är slut. Samtidigt så är de kanske inte så roliga i sig när etiketterna är borta och burken helt enkelt bara är en vanligt burk. Men det kan man råda bot på med hjälp av en virknål och lite garn.
Du börjar med att välja ut lämpliga garner och så funderar du ut vad du vill göra med burken. Jag gjorde en knappburk och en nålburk och då virkade jag bara in locket och satte en liten udd längst ner. Jag limmade sedan fast det jag virkat på locket, så att det skulle sitta bra och inte röra på sig när jag skulle skruva på eller av locket på burken. Du vill kanske vaddera locket och använda det som nåldyna och då kan man göra så också. Som jag alltid säger, det är endast fantasin som sätter gränser.
Leker du lite med olika färger, så kan du skapa ränder, eller ge udden en annan färg. Väljer du illgrönt lock med en vit kant och en liten rosa blomma mitt på så får du nästan en prinsesstårta. Det är fullt möjligt att även virka in själva burken också och inte bara locket. Det gäller bara att vara försiktig så att du inte råkar virka in själva gängorna för locket bara, för då tappar ju burken lite i funktionalitet.
När ditt virkade lock sitter på plats och limmet torkat så kan du fylla burken med det du vill. För en liten knappburk med favoritknapparna så är en genomskinlig burk väldigt praktiskt, för man kan ju skaka lite på burken och se vad man har.
God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har.
Idag har vi kommit halvvägs till julafton och jag tänkte ta upp ett projekt som du kan göra av ett udda nystan bomullsgarn eller lingarn t ex. Du kan alltid göra en disktrasa. Passa på att sticka ett mönster du är nyfiken på eller välj ett av alla tillgängliga mönster på disktrasor som finns att göra. Det finns så många varianter så man kan liksom aldrig bli färdig. Jag har denna gång valt ett mönster av trianglar som görs av en kombination av räta och aviga maskor. Det roliga med detta mönster är att avigsidan är lika fin som rätsidan men de blir inte helt likadana. Kika noga så ser du själv skillnaden.
Till denna disktrasa har jag använt 1 nystan av Reko Bomull som finns i de mest fantastiska färger och lite färg är precis vad man behöver så här under den mörka årstiden. Jag har använt stickor nr 4 och sedan gjort så här:
Förkortningar:
rm = rät maska
am = avig maska
km = kantmaska, stickas alltid räta. Den sista maskan på varvet ska stickas vriden rät
* * = det som står mellan stjärnorna ska upprepas.
Mönster
Lägg upp 46 maskor
Sticka 4 räta varv
Sedan stickar du mönster enligt följande:
Varv 1: 3 km, * 7 rm, 1 am * 7 rm, 3 km Varv 2: 3 km, 1 rm, * 5 am, 3 rm * 5 am, 1 rm, 3 km Varv 3: 3 km, 2 am, * 3 rm, 5 am * 3 rm, 2 am, 3 km Varv 4: 3 km, 3 rm, * 1 am, 7 rm * 1 am, 3 rm, 3 km Varv 5: 3 km, 3 rm, * 1 am, 7 rm * 1 am, 3 rm, 3 km Varv 6: 3 km, 2 am, * 3 rm, 5 am * 3 rm, 2 am, 3 km Varv 7: 3 km, 1 rm, * 5 am, 3 rm * 5 am, 1 rm, 3 km Varv 8: 3 km, * 7 rm, 1 am * 7 rm, 3 km
Upprepa dessa 8 varv tills du nått önskad längd eller tills du måste för att garnet håller på att ta slut. Avsluta med 4 räta varv.
God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har.
Det är redan lucia och vi har gått in i andra halvan av julkalendern. Vi inledde julkalendern med restgarnsmössan och idag ska vi ta en titt på restgarnsvantarna. Jag stickade dessa redan i slutet av sommaren men jag är väldigt sugen på att göra ytterligare ett par. Vantarna använder jag nästan varje dag och jag är helt säker på att det bara är jag som har ett par sådana här vantar. Inget mönster utan skapat under tiden jag stickade. Jag utgick ifrån en hög med restgarner och en mönsteridé och sedan satte jag igång. Det enda jag var noga med var att sticka båda parallellt för att säkerställa att de blev likadana.
Man är ju begränsad av antalet maskor när man väljer mönster men det går alltid att anpassa sig på något sätt. Jag tror att det bästa med denna typ av projekt är leken med färg och form och att de så totalt får olika karaktär beroende på om jag gör dem med mönster som ovan, helt randiga eller med större partier i olika färger. Med det menar jag att mudden har en färg, tummen en annan osv.
Roliga var de att göra, roliga, varma och sköna är de att bära och några små och lite större garnrester har lämnat min restgarnslåda. Rena rama högsta vinsten med andra ord.
God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har.
Av små rester kan man göra nyckelringar eller nyckelband som gör det lättare att hålla reda på nycklarna. Det finns så många varianter att man nästan inte vet var man ska börja.
Själva ringen till nyckelringen kan man köpa eller så tar man den ifrån någon gammal nyckelring som ligger och skräpar i någon låda, sedan är det bara att låta fantasin flöda! En av mina favoriter är nyckelbandet för det är så lätt att hitta när man rotar runt i sin alldeles för stora och för röriga handväska. Mönster hur man gör den kan du hitta här.
Det går åt så lite garn. Jag testade minimormorsrutor som jag sydde ihop och det blev också en nyckelring.
Man kan göra små smilies:
Ja allt är möjligt. Du vill kanske ha en tomte till jul, en minihandväska, en sko eller en liten Uggla. Bara att googla. Mönster finns i massor.
I morgon kommer ett inlägg där du får användning av 6 st lock typ som de här som kommer från några mjölkförpackningar.
God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har.
Luffarschack eller 3-i-rad – det är vad dagens lucka handlar om. Detta klassiska spel som aldrig blir tråkigt. Kanske blir det en kul julklapp om du har vänner som gillar spel eller så passar det bäst hemma.
Du behöver först garn i två färger till spelpjäserna och ett litet större nystan till spelplanen. Alls spelpjäserna är invirkade lock. De 6 lock jag tipsade om att du skulle spara på i ett tidigare inlägg i veckan. Mina kommer ifrån vanliga mjölkförpackningar.
Till spelplanen valde jag ett bomullsgarn för att skapa lite tyngd och så att den ligger platt på bordet. Spelplanen har rätstickade kanter för att undvika att den rullar sig. Sedan är själva rutorna slätstickade eller mosstickade. Även mosstickningen bidrar till att spelplanen håller sig platt.
Du kan rita din spelplan eller brodera på en bit tyg istället om du vill. Allt beror ju vad du har tillgång till.
God morgon och välkommen till Hildurs julkalender. Kalendern där vi rotar i lådorna och gör något av det vi redan har.
Virkade glasunderlägg eller koppunderlägg kräver inte mycket garn och blandar du lite färger eller gör dem randiga så ser de ut som om de hör ihop i alla fall. Underläggen ovan virkade jag av ett nystan av Lina och så liter rester av minibomull och mönster finns här på bloggen. Så det krävs inga stora mängder. Jag har gjort flera varianter av underlägg och det finns faktiskt en uppsjö av varianter med jultema också om man t ex vill ha en tomte, eller Rudolf eller något annat lite mer humoristiskt.
Dessa underlägg virkade jag efter någon bild på nätet. De har vi använt ganska flitigt och det är kul att alla har olika broderi i kedjestygn. Jag brukar virka ca 6 underlägg. Då räcker det till familjen eller ett par gäster.
Det går ganska snabbt att virka underlägg och det blir en fin julklapp att ge bort. Med rätt färg och modell så passar det de flesta. Så har du ett par kvällar att lägga på underlägg så hinner du gott och väl innan jul.