En stickad tröja med fina detaljer
Garner i butiken!
Jag är glad att kunna berätta att jag tagit in lite garner i butiken. Lite har redan kommit men mer är på väg. Idag finns det 2-trådigt ullgarn ifrån Ullcentrum på Öland:
Jag har också tagit in ett väldigt vackert och mjukt alpackagarn som kommer ifrån Peru i butiken – Misti Aplaca Baby Me Bo.
Under hösten kommer det att komma mer inspiration med mönster och fler garner. Men jag fortsätter att blogga som vanligt om det jag tycker är kul och inspirerande inom stickning och virkning!
Du är varmt välkommen in i butiken för att ta dig en titt!
Fina julklappstips!
Det finns mycket att inspireras av i min butik. Jag säljer garner, virk- och stick-kit, mönster och handgjorda produkter. Kanske har jag något som passar just dig eller din kompis eller din mamma eller någon annan. Välkommen in och ta dig en titt. Just nu har vi några fina erbjudanden som gäller t o m 2014-12-23. Tänk bara på att om du vill ha din beställning innan jul, så måste du göra din beställning senast den 16 december.
Mina garner:
Lovikkagarn 2-trådigt Ullgarn från Ullcentrum på Öland
På tapeten just nu!
På tisdag 3 februari publiceras mönstret för februari månads disktrasa. Vi har fyllt på i butiken med Soft Cotton i flera nya och fina färger. Vad sägs om lila, blått, gult och cerise t ex? Just nu har vi ett erbjudande som gäller t o m 31 januari 2015 med Soft Cotton och jumperstickor till nedsatta priser. Skynda att fynda!
I butiken har vi förutom nya färger av Soft Cotton även fyllt på med ett fantastiskt vackert garn ifrån Manos Del Uruguay som heter Fino. Det är ett handfärgat garn i en blandning av silke och merinoull. Väldigt vackert och med en härlig lyster. En härva väger ca 100 gram och är 490 m lång. Man skulle t ex kunna sticka sig en vacker sjal av detta garn. Garnet finns till att börja med i fem olika färger. De har så vackra namn. Det röda heter Garnet Brooch och det turkosa Peacock Plume. Gå in i butiken så ser du även de andra färgerna.
Nytt i butiken är också att vi tagit in rundstickor av björk. De är 80 cm långa och finns i storlekarna 2,5, 3, 3,5 samt 4 mm.
Gratis mönster till restgarnsgrytlapparna
Dessa grytlappar har jag virkat av garnrester och det är säkert minst 90% Soft Cotton, men jag har även någon snutt av något annat kraftigare bomullsgarn. Det går ju självklart lika bra att göra dem enfärgade eller i annat garn, för mönstret nedan är mer en princip kring hur du gör, inte ett riktigt mönster.
Hur gör man då? Om vi börjar med de två översta grytlapparna. Så gjorde jag så här:
Jag samlade ihop allt restgarn jag hade och sorterade ut snuttarna, så att jag hade en uppfattning om när jag borde använda mig av olika färger. Mer restgarn till de större partierna osv. Virknålen jag använde var nr 3.
Du lägger upp ett jämnt antal maskor på virknålen. Mät dig fram till en lämplig storlek genom att lägga luftmaskremsan som ett V framför dig, då får du en uppfattning om hur stor grytlappen kommer att bli. Det viktiga är att antalet maskor är ett jämt antal. Jag lade upp 84 luftmaskor. Jag har försökt illustrera detta med en stor röd pil nedan på den övre högra grytlappen.
Varv 1: Börja i andra luftmaskan från virknålen och virka fasta maskor fram till de tre mittersta maskorna på tråden. Nu ska du virka ihop den första och den tredje av mittenmaskorna. Detta är som att göra en minskning, d v s sticka ihop två fasta maskor till en, med den enda skillnaden att du dessutom hoppar över en maska mellan de två som virkas ihop. För min del blev det så här: Jag startade i andra luftmaskan från nålen och virkade 20 fasta maskor, Sedan virkade jag ihop maska 21 och 23 (hoppade över 22:an) Detta gör att tre maskor blir en och så virkade jag ytterligare 20 fasta maskor. Vänd.
varv 2 osv. Fr o m nu virkar du bara i den bakre maskbågen. Det är det som gör att mönstret/strukturen blir räfflad. Vänd med en luftmaska och virka i bakre maskbågen fram till de tre mittersta maskorna och så gör du på samma sätt som på varv 1, så att tre maskor blir en. För varje varv minskar antalet maskor fram till mittenmaskorna. När du har runt 4-5 maskor kvar på varje sida om mittenmaskorna, så virkar du en hank med luftmaskor och virkar sedan fasta maskor runt denna. Fäst garnet och du är färdig.
Den undre grytlappen är virkad enligt samma princip men i 4 delar.
Hur stor en del är, har jag markerat med orange sträck på bilden nedan. Du virkar först två delar. Tänk dig att det är de två med lila garn på bilden nedan. Jag lade upp 24 maskor till de första två delarna och så virkade jag enligt samma princip som för den stora grytlappen. När två delar är klara, så ska du virka del 3 och 4. När du gör dem, så virkar du samtidigt ihop de första två delarna. Gör så här:
Lägg del 1 och 2 spets mot spets emot varandra och med samma sida vänd uppåt. Börja i yttersta kanten (där den röda pilen börjar på den nedre grytlappen) och virka 20 fasta maskor längs den första delen, virka ihop maska 21 med den första maskan på sidan av spetsen på del 2 och virka sedan 20 maskor längs med den sidan. Du ska alltså virka längs med den röda pilen. Sedan är det bara att fortsätta enligt samma princip som för den stora grytlappen. Gör samma sak med del 4 och du har en färdig grytlapp. Ingen extra montering här inte!
Maj Månads Disktrasa – Signe
Då var det dags för årets femte disktrasemönster. Denna gång har jag döpt disktrasan till Signe. Det är egentligen helt oklart varför jag döpt den till just Signe, men jag satt här hemma och funderade och då kändes det bara rätt. Detta är en Signe, så så fick det bli. Denna gång har jag lekt med ett zick-zack-mönster som böljar likt vågor över disktrasan, vilket kan passa bra när badsäsongen närmar sig. Det är väldigt roligt att se att så många väljer att sticka efter mina mönster och jag blir jätteglad, när ni skriver en kommentar och berättar hur ni gjort. Ni är så välkomna allihop – både gamla och nya läsare. Kul att ha er här!
Mönster till Maj Månads Disktrasa Signe hittar du här!
Som vanligt har jag stickat disktrasan i Järbos Soft Cotton och jag har använt stickor 4 mm. Jag använder personligen helst rundstickor, för då vilar arbetet bättre i knät. Både garn och stickor hittar du i butiken.
Nästa månads disktrasa kommer den 2 juni
Vill du sticka även tidigare månaders disktrasor? Kika då in på Månadens Disktrasa 2015. Här finns länkar till allihop.
Semesterplaner
Wow! Den första riktigt sommardagen kom igår! Som jag har längtat. Jag är så innerligt trött på att gå omkring och frysa. Plötsligt fick jag sådan energi och lust att planera roliga utflykter. Besöka platser jag inte varit på förut, komma tillbaka till platser jag tycker om, hitta de där smultronställena i min närhet som jag kanske inte ens visste fanns.
Jag hoppas få besöka några gamla favoriter igen i år:
- Sätergläntan i Leksand – det är ett så mysigt ställe. Väl värt ett besök även om man inte går på någon av deras kurser (som för övrigt verkar hur spännande som helst!). Butiken är fantastisk! Mycket vackra saker finns det att köpa där. Dessutom har de ett trevligt fik, så vad mer kan man önska egentligen?
- Granhammar – utanför Örebro. Vilken pärla! Du åker förbi åker, efter åker och befinner dig till slut mitt i ett fantastiskt jordbrukslandskap och så där, mitt i denna idyll ligger gården. De har nog bland de finaste garnbutikerna som finns i vårt avlånga land. (se på bilden ovan, så förstår ni att man dreglar….) Dessutom kan man få sig en riktigt go fika där med hembakat om man nu behöver en paus mitt i valet av garn. Som pricken över i, så har de dessutom en ostbutik där de säljer sin egentillverkade ost. Ostar som är så ljuvligt goda att man bara inte kan låta bli att sucka av vällust. De är dessutom väldigt duktiga på att arrangera olika evenemang! Så gå in på hemsidan och kika på vad de har på gång.
Vad nytt och spännande skulle man då kunna tänka sig? Jag skulle vilja besöka:
- Båvens Spinnhus i Sparreholm i Sörmland. De har öppet i sommar och jag skulle gärna vilja åka dit och köpa lite garn och prova det.
- Wålstedts Textilverkstad i Dala-Floda. Jag har provat det z-tvinnade garnet, men jag skulle gärna vilja prova några av deras andra produkter.
- Stickstuga’n på Åland. Fik och garnbutik! Jag säger bara: kika in på hemsidan. Det ser ju hur mysigt ut som helst!
- Garnbutiker både när och fjärran! Jag skulle vilja besöka garnbutiker i olika städer, både stora och små för att inspireras! Många berättar med värme om sin lokala garnbutik, så det är klart att det finns en massa pärlor där ute, som man inte hade en aning om fanns.
Jag hoppas att min sommar kommer att bli fylld av trevliga utflyktstillfällen och kanske kan du tipsa mig om platser som jag borde besöka. Har du någon favoritbutik, utställning eller annat roligt utflyktsmål som kan inspirera en garnintresserad person, så berätta gärna om det. Kanske hittar jag dit i sommar, kanske får det bli ett annat år. Det vore bara så roligt att få mycket att välja på!
Varför kan man inte bara använda svenska sticktermer?
På förekommen anledning skulle man kunna inleda detta inlägg. Jag har med intresse följt alla åsikter och funderingar och inlägg kring mitt senaste mönster av månadens disktrasa – julimönstret Marta. Vissa har jublat andra har suckat och vissa har tyckt att det var väl onödigt att använda sig av engelska sticktermer när det finns svenska och jag har tagit till mig de åsikterna. Jag skulle bara vilja dela med mig av min filosofi när det gäller stickning och varför jag gör som jag gör.
Jag har kommit att inse att rytm är viktigt när jag stickar. Jag vill ha mönster som jag kommer ihåg visuellt eller som en ramsa där jag i huvudet kan räkna för mig själv, 2 rm, 1 omslag, 2 rm tills, 2 rm, 1 omslag, 2 rm tills, 2 rm, 1 omslag, 2 rm tills osv. Jag tycker också om att känna att jag har en rytm i fingrarna när jag stickar. Därför avskyr jag t ex flätstickor och har istället lärt mig sticka flätor utan flätsticka. Jag gillar inte det där momentet som stör rytmen. Jag tvåfärgsstickar med ett nystan i höger hand och ett i vänster, för jag gillar inte trasslet som stör rytmen. Det kanske låter jättekonstig för dig, men det fungerar fint för mig.
Nu till detta med minskningar och engelska sticktermer. När man vill göra en minskning så skapar det en lutning åt höger eller åt vänster. Detta är alltså inte bara ett sätt att minska antalet maskor utan också ett sätt att skapa en form. Om jag stickar från rätsidan och stickar ihop två maskor så får jag en minskning som lutar åt höger. Vill jag skapa en minskning som lutar åt vänster så ska jag enligt de svenska stickterminologin göra en överdragshoptagning. En överdragshoptagning innebär att man lyfter 1 maska, stickar nästa maska rät och sedan drar den lyfta maskan över den stickade. Detta fungerar fint. En maska minskas och lutningen blir åt vänster. Nackdelen är att den lyfta maskan kan bli lite utdragen när man drar den över den stickade maskan, så denna minskning syns i regel tydligare än dess motsvarighet 2 räta maskor tillsammans.
Jag då, som är en riktig sticknörd använder istället den engelska termen SSK, slip slip knit. Varför då? Jo för den är en perfekt spegelvänd variant av vår 2 räta maskor tillsammans och redan där har ni fått igång mig. Att den dessutom passar mig bättre i rytmen, inte syns lika tydligt som en överdragshoptagning gör att jag är helt såld.
Jag vet att för de flesta så ser dessa två varianter av minskningar som lutar åt vänster likadana ut, men jag som skriver mönstret kan ju inte gärna välja det ena sättet och fota det och sedan skriva ut det andra bara för att det är en svenska term. Jag skriver ju bara vad jag gjort. Det viktiga med stickning tycker jag är att man själv blir såld på den teknik man väljer. Att man själv väljer den teknik som ger det resultat man vill ha. Det har ingenting att göra med bättre eller sämre – det är personligt och vi har alla olika handlag. Somliga gillar rosa, andra orange, vissa ser ingen skillnad eller bryr sig inte. Vi är alla olika.
Med detta vill jag säga: Använd en SSK om du gillar det eller en överdragshoptagning om du gillar det. För smaken är som baken – delad
Om du känner dig nyfiken på hur man gör en SSK, så kika då här – länkarna går till två youtube-filmer – om engelskan är ett problem, så strunt i vad hon säger! Det är film – titta på bilderna! Det blir samma resultat, man gör bara lite olika, även här är det bara olika smak och tycke som avgör vilken variant man vill använda:
- Variant ett SSK – som jag försökte beskriva i mönstret för Märta
- Variant två SSK – Videon visar först den variant som jag själv använder och som jag tycker är enklare, men som definitivt är svårare att skriva ut i text. Den visar dessutom en variant av SSK som var ny för mig, men som faktiskt blir ännu snyggare. Man lär sig något nytt varje dag.
Håll till godo!
September Månads Disktrasa – Ida
Så befinner vi oss i september. Den första dagen på den första höstmånaden. Augusti lyfte tack och lov hela sommaren och nu känner man sig redo för en härlig höst. Jag borde verkligen ha gjort denna månads disktrasa i någon av höstens vackra färger, men dessa får symbolisera augustikvällarnas nyanser.
Denna gång har jag döpt disktrasan efter Emils lillasyster Ida. Hon är den första jag tänker på när jag ser en fläta. Det fanns med andra ord inte så mycket annat att göra än att kalla disktrasan Ida. Mönstret är en blandning av flätor och slätstickade partier. Har du inte stickat flätor förr? Passa då på att testa nu. Jag har lagt in två länkar i mönstret som visar hur du kan sticka flätor. De kan vara intressanta även för dig som är van flätstickare, för de visar hur man gör utan flät-/hjälpsticka.
Mönstret till September Månads Disktrasa hittar du här.
Som vanligt har jag stickat disktrasan i Järbos Soft Cotton och jag har använt stickor 4 mm. Jag använder personligen helst rundstickor, för då vilar arbetet bättre i knät. Både garn och stickor hittar du i butiken.
Nästa månads disktrasa kommer fredagen den 2 oktober.
Vill du sticka även tidigare månaders disktrasor? Kika då in på Månadens Disktrasa 2015. Här finns länkar till allihop.
Sticka Tant Birgits Muddar
Sticka Tant Birgits Muddar – det är dagens uppmaning!
Du som stickat mars månads disktrasa känner kanske igen mönstret. Denna gång är det omgjort och stickas nu runt på rundstickor eller strumpstickor, till ett par värmande muddar.
Garnet jag har använt är Hverdags från Du Store Alpakka och det går åt ungefär ett halvt nystan. Hverdags är ett härligt garn som består av 60% alpakkaull och 40% peruansk ull. Underbart mjukt, skönt och lite ”ulligt”. Färgen är nr 633 – den ljusgrå. Men garnet finns i flera andra vackra färger. Du behöver dessutom en rundsticka 2,5 mm, 80 cm om du vill sticka de som magic loop, eller strumpstickor nr 2,5 mm.
Muddarna är gjorda i damstorlek och värmer gott nu när det börjar bli lite kyligt i luften. September är en härlig höstmånad. Lite sommarvärme vissa dagar och lite småkylig, klar, hög och fuktig höstluft andra dagar.
Klicka på länken och få tillgång till mönstret till Tant Birgits Muddar.
Som vanligt kan du köpa både stickor och garn i butiken – House of Hildur. Välkommen in!
November månads disktrasa – Hanna
Hanna är ett namn som går igen i min släkt. Från gammelfarmor till syskonbarnet. Det var dem jag tänkte på när jag gjorde denna disktrasa. Ni kanske tycker att den är lite lik Rut, men titta lite närmare så ser du skillnaden. Denna är gjord på ett helt annat sätt. Jag har valt lite lysande färger för att liva upp november som kanske är årets gråaste månad. Ingen snö än för oss som bor lite längre söder över i vårt avlånga land. Det är grått och mörkt och även om solen verkligen har lyst upp denna höst, så är det ändå väldigt mörkt när man går hem ifrån jobbet på kvällarna.
Mönstret till november månads disktrasa Hanna hittar du här
Som vanligt har jag stickat disktrasan i Järbos Soft Cotton och det gick åt ett nystan. Den lila färgen är ny i butiken. En riktigt härlig djup och mustig lila färg.
Nu återstår endast december månads disktrasa och så har vi tagit oss igenom ett helt års disktrasor. Vad ska jag hitta på till nästa år? Någon som har något förslag? Ska jag se om det går att hitta på 12 stycken disktrasor till eller ska jag satsa på något annat. Bomba mig gärna med förslag, så att jag har något att klura på under julledigheten.
Nästa månads disktrasa kommer tisdagen den 1 december.
Vill du sticka även tidigare månaders disktrasor? Kika då in på Månadens Disktrasa 2015. Här finns länkar till allihop.
Almas mössa!
Jag är mössinspirerad just nu. Här om dagen gjorde jag tretimmarsmössan, på stickorna har jag mössan Malin och så stack jag emellan med denna: Almas mössa! Mönstret är inspirerat av Disktrasan Alma. Jag har använt mig av samma mönsterprincip med lika många aviga och räta maskor som på disktrasan. Men jag har gjort förskjutningen varje varv på mössan, medan jag endast gjorde den vartannat varv på disktrasan. Detta tillsammans med garnvalet, gör så att effekten blir helt annorlunda. Kika gärna på disktrasan, så ser du skillanden. Förutom att lutningen blir skarpare på mössan, så ser det dessutom ut som om det skulle vara mycket färre maskor slätstickning än på disktrasan. Det är de små detaljerna som gör det!
Mössan Alma är stickad i ett kraftigare ekologiskt ullgarn som heter Biolana och kommer från Mondial. (50g = 100m) Jag fick med ett mössmönster, men det var inte bra skrivet alls. Så jag struntade i det och gjorde min egen variant istället. Lite förenklat gjorde jag så här:
Lägg upp 72 maskor på rundsticka 5 och sticka 2 rm, 2 am i 8 varv. Byt till rundsticka 5,5 och sticka nu som följer:
Varv 1: *4 rm, 2 am * varvet ut
Varv 2: 1 am, * 4 ram, 2 am* tills fem maskor återstår, 4 rm 1 am
Varv 3: 2 am, * 4 rm, 2 am* tills fyra maskor återstår, 4 rm
Varv 4: 1 rm, 2 am, * 4 rm, 2 am* tills tre maskor återstår, 3 rm
Varv 5: 2 rm, 2 am, * 4 rm, 2 am * tills 2 maskor återstår, 2 rm
Varv 6: 3 rm, 2 am, * 4 rm, 2 am* tills 1 maska återstår, 1 rm
Upprepa varv 1-6 tills mössan är ungefär 22-23 cm. Minska då vartannat varv på följande sätt. Första minskningen görs på vartannat parti med 4 rm (6 gånger) = 66 maskor
Andra minskningen görs på övriga partier med 4 rm (6 gånger) = 60 maskor
Tredje minskningen görs på vartannat par med aviga maskor, den sista avigt + nästföljande räta maska stickas ihop. (6 gånger) = 54 maskor
Fjärde minskingen görs på resterande par med aviga maskor enligt ovan. (6 gånger) = 48 maskor.
Slutligen stickas två varv med två räta maskor tillsammans varvet ut. Då har du 12 maskor kvar. Klipp av tråden och dra den igenom alla kvarvarande maskor och fäst den. Fäst övriga trådar och du har dig en färdig mössa.
Garnåtgång? tror det gick åt ungefär 1,5 nystan till denna mössa.
Hildurs Julmarknad
Ni missar väl inte att det är Hildurs Julmarknad i morgon. Det hela blir ett evenemang online. Varmt välkomna att vara med på hela eller delar av dagen. Vi håller på mellan 15 och 21. Hjälp oss skapa julstämning genom att dela tips och idéer. Dagen kommer att innehålla det mesta som hör en julmarknad till: Idéer, julklappstips, pynt och inte minst en tävling. Länken till julmarknaden hittar du här.
Julstrumpan färdig två dagar före jul!
Jag hann! Det var lite motigt och foten gjorde jag lite mer som jag själv ville. Men jag hann bli klar två dagar före jul! Det var lite på håret kan man säga -puh!
Mönstret kommer från 101 idéer.
Jag använde mig av diverse restgarnstema, som jag tror kan ha varia lite grövre än originalet, så strumpan bilen hyfsat stor. De rymmer många paket med andra ord!
Hildurs Årstider – Vinterviken
Hildurs Årstider 2016 är namnet på årets serie med gratismönster. Ett mönster kommer att publiceras varje månad och de tre mönster som publiceras under ett kvartal kommer att hänga ihop och bilda ett tema.
Vinterviken heter temat för årets första kvartal. Skidspår på isen har inspirerat mig i detta mönster. De mönster som kommer att publiceras under januari – mars heter alla Vinterviken och de kommer alla att ha anknytning till köket. Årets första mönster är en disktrasa – vilken överraskning eller hur! Jag börjar tryggt med något som jag är väl bekant med. Du behöver ett nystan Soft Cotton och stickor nummer fyra, sedan är det bara att sätta igång.
Länken till mönstret hittar du här.
Behöver du garn och stickor så hittar du allt i butiken. Järbo har ändrat lite på sitt Soft Cotton garn. Det är lite tjockare och lite fluffigare än tidigare. Men stickfastheten är densamma. Den beige disktrasan är stickad i den gamla varianten, men de andra två är i den nya. Storleken på disktrasan påverkas inte som ni ser.
Vill du läsa mer om Hildurs Årstider 2016 och hitta information om årets serie med gratismönster, så kan du göra det här.
Nästa mönster i serien Vinterviken kommer att publiceras den 2 februari.
Jag vill också passa på att berätta att det fortfarande finns några platser kvar till kvällseventet Stick och Läs, som vi genomför här i Stockholm den 16 februari. Lär dig grunderna i hur du skapar din egen personliga poncho, eller få tips på bra mönster och kom igång att sticka! Dessutom berättar Emma från Litteraturmagazinet om böckerna du inte får missa. Läs mer och köp biljett i butiken.
En härligt orange poncho!
Här gick det undan. Stickor nummer 9 och 4 nystan av garnet PUS. Mönstret kommer ifrån Garnstudio. Garnet ärtgrön Du Store Alpakka. Mönstret är egentligen gjort för ett annat garn, men PUS fungerade jättebra. Jag hoppade över fransarna, som visserligen är fina, men dom tenderar att vara i vägen…
För dig som gillar ett jämt flyt när du stickar, så är detta kanske inte modellen för dig! Det är lite knöligt att sticka de maskor som bildar de utdragna ”kryssen”. Men effekten blir fin, så jag tyckte det var värt mödan. Man får till tekniken ganska bra efter ett par varv. PUS, som är ett lite luddigt garn hjälper till att hålla ihop mönstret. Om man använder ett alltför glatt garn, så kan jag tänka mig att strukturen kan uppfattas som lite rörig.
Men låt dig inte avskräckas av att det ser avancerar ut. Man stickar bara räta maskor, omslag och korsar några maskor!
För dig som är intresserad av garnet, så hittar du det i butiken. Är du intresserad av att komma igång att sticka din egen poncho, så finns det fortfarande platser kvar på kursen Stick och Läs.
Hildurs Årstider – Vinterviken del 2
Vinterviken heter ju temat för årets första kvartal. Skidspår på isen har inspirerat mig i detta mönster. Det första mönstret var en disktrasa och nu kommer del nummer 2. En handduk. När jag gjort dessa mönster har jag tänkt att de ska passa in i köket, men det är ju inget som hindrar att du använder en handduk någon annanstans. Jag älskar dessa kalla färger och tycker de passar fint så här års. Du behöver 3 eller åtminstone 2,5 nystan Soft Cotton och stickor nummer fyra, samt virknål nr 4 sedan är det bara att sätta igång. Skulle du vilja göra två likadana handdukar så klarar du dig med 5 nystan, så länge som du håller dig till stickfastheten.
Länken till mönstret hittar du här.
Behöver du garn och stickor så hittar du allt i butiken. Järbo har ändrat lite på sitt Soft Cotton garn. Det är lite tjockare och lite fluffigare än tidigare. Men stickfastheten är densamma.
Hildurs Årstider 2016 är namnet på årets serie med gratismönster. Ett mönster kommer att publiceras varje månad och de tre mönster som publiceras under ett kvartal kommer att hänga ihop och bilda ett tema.Vill du läsa mer om Hildurs Årstider 2016 och hitta information om årets serie med gratismönster, så kan du göra det här.
Nästa mönster i serien Vinterviken kommer att publiceras den 1 mars.
Alla hjärtans dag
Snart är det alla hjärtans dag och lite kärlek är väl något som vi verkligen behöver alla lite till mans. Ett virkat eller stickat hjärta kan göras på många olika sätt. Dessa gjorde jag till jul, men de är lika aktuella denna vecka som de var då. Denna variant är virkad, efter ett lite småknöligt engelskt mönster. Om du istället vill sticka dig ett hjärta, så hittar du gratis mönster på Järbo garns blogg. Järbo har även tagit fram ett väldigt sött armband med små virkade hjärtan. Riktigt sött faktiskt.
Ett annat sätt att visa kärlek och omtanke kan ju vara att ge bort något stickat eller virkat till någon du tycker om. Jag stickade sockor till min syster för ett par år sedan. Här om dagen fick jag ett sms som sa – lycka är att ha ett par riktigt fina sockor som värmer kalla fötter! Det sms:et värmde kan jag lova. Hennes fötter pryds av ett par sådana här:
Denna socka heter Nemesis. Det är ett gratismönster som kommer ifrån Knitty. De ser lite krångliga ut kanske, men var riktigt roliga att sticka vill jag minnas.
Grytlappsfestival!
Vi befinner oss i februari och det är, precis som det ska, fortfarande vinter. Men det har blivit ljusare ute och är inte beckmörkt när man går hemifrån på morgonen. Jag har lärt mig att mars är den första vårmånaden och det håller jag fast vid även om det inte alltid känns så. Men oavsett om det är snö eller barmark så är ljuset ett tydligt bevis på att vi snart har lämnat vintern bakom oss. Och med ljuset återvänder energin och nu är det dags föda den där lilla energilågan med sådant som är roligt! Vi behöver en festival tänkte jag och sagt och gjort 8-20 mars kör jag en Grytlappsfestival på Facebook och Instagram!
Det blir stickat, virkat, mönstertips, garnidéer mm. Varje dag under denna period kommer ett nytt inlägg på instagram och facebook med syftet att inspirera. Men en deltagare gör ingen festival – jag behöver er hjälp! Så lägg upp grytlappsbilder på instagram under #grytlappsfestival eller dela länkar och bilder på vårt facebookevent. Ju fler vi blir – desto roligare blir det!
Varmt välkomna!
Följ mig gärna på Facebook och på Instagram @hildursbarnbarn så missar du ingenting.
Sportlovsprojekt
Snart är det dags för sportlov för mina barn och i år blir det en hel del utomhusaktiviteter. Jag har också tänkt att se till att hinna sticka och virka en hel del. Jag vill göra färdig åtminstone ett par projekt, som jag har sugit på ett bra tag nu:
- Det är min grå-randiga kofta med rosa resårer
- Min kofta i turkos av dansk design
- Min asymmetriska sjal
- Och så lite virkning. Jag testar ett nytt projekt inom virkning i tekniken Tapestry crochet. Det är helt enkelt virkning med flera olika färger som ofta bildar geometriska och väldigt färgsprakande mönster. Jag leker med en mönsteridé till ett fodral jag ska ha till mina små hörlurar.
Detta kanske låter överambitiöst, men min grårandiga kofta har bara en ärm kvar. Min turkosa kofta har två ärmar och delar av fram och bakstycke kvar. Min asymmetriska sjal är inne på sista mönsterdelen – den kan t o m hinna bli klar innan sportlovet. Mitt hörlursfodral är påbörjat, men ett väldigt litet projekt, så jag tror att det också blir klart ganska snabbt. Så egentligen borde allt utom möjligen den turkosa koftan kunna bli klara.



Kanske har du redan haft sportlovsledigt, har det nu eller har det kanske t o m senare än vi här i Stockholmsområdet. Använder du den ledigheten till lite sportlovsrensning också kanske. Dela gärna med dig!