Quantcast
Channel: Aktuellt – Hildurs Barnbarn
Viewing all 251 articles
Browse latest View live

Hildurs Årstider – Vinterviken del 3

$
0
0

Vinterviken Grytlapp stämpel

Nu har vi kommit till mars och den sista delen i serien Vinterviken. Denna gång är det en stickad grytlapp. Jag har använt dubbelt garn och ganska kraftiga stickor, så den blir tjock men ändå följsam. Följsamheten gör att du även kan vika dem dubbla utan att det blir för tjockt och klumpigt om du skulle vilja det. En liten hängare gör att du lätt hänger upp dem där du vill ha dem. Även denna gång har jag stickat i Soft Cotton. En grytlapp är ungefär 25 x 25 cm stor och man får räkna med att det går åt två nystan. Du behöver dessutom stickor nummer 5,5 och virknål nummer 4.

Länken till mönstret hittar du här.

Banner2b

Om du nu stickat disktrasan i mars och handduken i februari, så kanske det ser ut så här hemma hos dig snart: 

Vinterviken hela serien

Hildurs Årstider 2016 är namnet på årets serie med gratismönster. Ett mönster kommer att publiceras varje månad och de tre mönster som publiceras under ett kvartal kommer att hänga ihop och bilda ett tema.Vill du läsa mer om Hildurs Årstider 2016 och hitta information om årets serie med gratismönster, så kan du göra det här.

Efter Vinterviken kommer Våryran! Våryra är namnet på nästa serie om 3 med gratismönster. Denna gång kommer det bli något helt annat och även annat garn. Mer om det får du veta den 5 April när nästa gratismönster kommer!


Varmt välkommen på stick-/virkretreat på Låsta Gårdshotell 24-25 september 2016!

$
0
0

klöverI vacker sörmlandsnatur fokuserar vi på välmående och kreativitet, att hitta lugnet i oss själva i kombination med lustfyllt lärande och skapande. Helgen bjuder på aktivitet i kombination med avkoppling och egentid. Tävlingar och en och annan överraskning står också på schemat!

Delta i inspirerande och kreativ workshop med fokus på tekniska färdigheter under kunnig handledning av Maria Lejoneke (Hildurs Barnbarn), unna dig skön och avkopplande yoga, ät och drick gott i trevligt sällskap och njut av lugn och stillhet där inga måsten pockar på din uppmärksamhet. Max antal deltagare 25 personer.

Program med preliminära hålltider
Lördag 24 september
13:00 Välkommen!
13:30 Yoga grupp 1 / Workshop grupp 2*
15:00 Eftermiddagsfika med kakbuffe
15:30 Yoga grupp 2/ Workshop grupp 1*
17:00 Egen tid
18:30 God och nyttig middagsbuffé med dryck**, som avslutas med himmelskt god chokladkaka.
** 2 glas vin/öl eller alkoholfritt alternativ.

Söndag 25 september
08:00 Frukost
09:00 Workshop grupp 2/grupp 1 egen tid*
10.15 Workshop grupp 1/grupp 2 egen tid*
11:30 Lunch: matig och hälsosam sallad
12:30 Hemfärd
*Beroende på antal deltagare kan tiderna ändras.

Plats:
Låsta Gårdshotell, Malmby, Låsta Säteri. ca 8 km utanför Strängnäs, 17 km från Mariefred. ca 8 mil från centrala Stockholm.
Vägbeskrivning och Karta finns här

Pris:
Early Bird! Boka dig senast den 15 maj och betala endast:
Del i dubbelrum: 2 495 kr/person
Enkelrum: 2 995 kr/person

Boka-tidigt-pris: Om du bokar dig under perioden 16 maj – 26 juni så är priset:
Del i dubbelrum: 2 795 kr/person
Enkelrum: 3 295 kr/person

Om du bokar dig under perioden 27 juni till 15 augusti så är priset:
Del i dubbelrum: 2 995 kr/person
Enkelrum: 3 495 kr/person

Grupprabatt: Om ni bokar er 3 eller 4 personer i ett rum samtidigt, så ges en rabatt på 300 kr/person. Gäller endast under perioden 16 maj till 26 juni.

Vid bokningstillfället betalar du endast bokningsavgiften på 400 kr. Resterande belopp kommer att faktureras dig och ska vara betalat senast den 15 augusti.

Ingår i priset:

Boende i enkel eller dubbelrum, sänglinne och frukost. 1 workshop i två delar, yoga, kakbuffé med kaffe/te, middag med 2 glas vin/öl samt lunch dag 2.

Rummen:
Stora, ljusa rum med 2- 4 bäddar i varje rum. Ni delar en dubbelsäng eller sover i våningssäng. Toalett och badrum finns i varje rum, det finns dessutom toalett i anslutning till gemensamma utrymmen. Om du bokar 2-4 personer samtidigt, så kommer vi att placera er i samma rum. Om du bokar del i dubbelrum, men är ensam, så kommer vi att placera dig tillsammans med någon annan deltagare.

Bokning:
Du anmäler dig genom att betala en anmälningsavgift på 400 kr som sedan dras ifrån slutbetalningen. Denna anmälningsavgift är bindande och återbetalas inte vid en eventuell avbokning.

Sista datum att boka plats är den 15 augusti 2016.
Det totala beloppet för vistelsen betalas via faktura och ska vara betalad senast den 15 augusti.
BOKA DIN PLATS HÄR!

Avbokningsregler:
Full återbetalning minus anmälningsavgift t o m 15 augusti, därefter 50% återbetalning minus anmälningsavgift t o m 10 september. Därefter återbetalas inte deltagaravgiften. Biljett kan överlåtas till annan person.

Om evenemanget ställs in av arrangören, återfås full betalning inklusive anmälningsavgiften. (vid tex för få deltagare eller sjukdom).

Övrig information:
Material ingår ej i priset. Du kan ta med eget eller köpa på plats. Det kommer att finnas ett begränsat utbud av garn och tillbehör från www.houseofhildur.se att köpa på plats. Betalning kontant, kort eller via swish.

Arrangör:
Maria Lejoneke från Hildurs barnbarn/House of Hildur
Sandra Arnborg från Firma Sandra Bosdotter

Mer info om eventet hittar du på Facebook.

WWKIPD infaller i år den 18 juni!

$
0
0


MidsommarWWKIPD –  World Wide Knit In Public Day startade redan 2005 och är världens största stickevent. Stickande kvinnor och män, unga och gamla går ut och sätter sig på publika platser denna dag för att umgås med likasinnade och inspirera. Du kan gärna läsa mer på WWKIPD’s hemsida.

Självklart kan vi inte låta detta event gå oss förbi utan att ordna något. Så lördagen den 18 juni träffas vi i Tantolunden, vid Lignagatans slut – ute på gräsmattan mellan kl 13-15. Du tar med dig din stickning, valfri picknick och något skönt att sitta/ligga på. Kanske väljer du kaffe med dopp och en skön stol, eller en sen lunch halvliggandes på en härlig filt. Du bestämmer!

Alla är välkomna – gamla, unga och alla där emellan. Det spelar ingen roll om du har stickat hela livet eller om du är nybörjare. Ju fler vi blir desto trevligare blir det. Självklart hoppas vi att vädret är på vår sida och att vi får njuta av den efterlängtade solen. För att vi som är lite nyfikna ska få en uppfattning om hur många vi blir, så får du gärna anmäla dig på vårt Facebook-event.

Varmt välkomna allihop!

Maria & Sandra

Om du vill läsa mer om våra event så hittar du aktuell info i menyn under kurser & Event här ovan, eller så följer du mig och Sandra Bosdotter på Stick- och Virkevent med en twist eller två. Du har väl t ex inte missat vårt stick- & virkretreat i september? Gå in på någon av länkarna ovan och läs mer där!

Garnkorgen

Evenemangstips!

$
0
0


På fredag kl 18-21 så kör vi De små projektens afton på Facebook. Det ju, som det hörs på namnet en kväll för alla små projekt. Små projekt kan vara allt som du kan hinna med på en kväll eller två. De där projekten som du kan göra av dina restgarner eller av det där udda nystanet som blev över. Men kanske är det där lilla projektet en del av något större. Det kanske handlar om att fästa trådarna, sy i knapparna eller virka den där kanten. Vi tipsar om mönster och idéer och hinner förhoppningsvis skapa något under dessa tre timmar. Det är helt gratis att delta! 
Varmt välkomna! 

För fler evenemangstips kika här

Dags för ännu mer våryra!

$
0
0

Våryra muddar

Så befinner vi oss plötsligt i maj. Tiden går så fort. Det är fortfarande ganska kallt ute så att par muddar sitter inte fel! Ta på dessa och sätt dig på ditt sittunderlag som var förra månadens gratismönster i serien Våryra. Även denna gång är mönstret randigt och stickat i rött och rosa. En liten virkad mudd avslutar arbetet. Dessa är gjorda som enkla halvvantar, genom att en del av sömmen lämnas öppen när man monterar ihop dem. De blir ganska långa upp på underarmen och kommer att värma gott, då garnet är ett ullgarn.

Mönstret till Våryras muddar hittar du här. 

Allt du behöver hittar du i butiken. Garnkostnaden ligger under 100 kr.

Banner2b

Så med ett par riktigt färgglada muddar är du redo att ta dig an våren och envisas den med att vara lite bitig och kall, så kommer de sitta fint. Blir det varmt och skönt i ett nafs, så kan man ju göra dem till hösten istället.

Nästa månad kommer den sista delen i serien våryra. Du hittar mönstret här på bloggen fredagen den 3 juni.

Våryra muddar närbild

Nyheter i butiken och sista chansen!

$
0
0

Det är ett bra tag sedan jag skrev ett blogginlägg. Anledningarna till detta är flera. Det blev plötsligt vår/sommar och på en vecka gick jag från att dra på mig vinterkappa till att plocka fram shortsen. Trädgården skrek på min uppmärksamhet och dessutom åkte jag på en resa i jobbet. Nu är jag tillbaka hemma igen och har hittat tillbaka till datorn och stickningen. Så här kommer lite blandade nyheter!

klöver

I morgon, den 15 maj, är det sista chansen att boka plats till höstens stick- & virkretreat till det mest förmånliga priset. Ju tidigare du bokar en plats, desto billigare blir priset.  Se här:

Pris:
Early Bird! Boka dig senast den 15 maj och betala endast:
Del i dubbelrum: 2 495 kr/person
Enkelrum: 2 995 kr/person

Boka-tidigt-pris:
Om du bokar dig under perioden 16 maj – 26 juni så är priset:
Del i dubbelrum: 2 795 kr/person
Enkelrum: 3 295 kr/person

Om du bokar dig under perioden 27 juni till 15 augusti så är priset:
Del i dubbelrum: 2 995 kr/person
Enkelrum: 3 495 kr/person

Vid bokningstillfället betalar du endast bokningsavgiften på 400 kr. Resterande belopp kommer att faktureras dig och ska vara betalat senast den 15 augusti.

Läs mer och boka din plats här!

På stickningsfronten har jag just nu inget att berätta för jag håller som bäst på att slutför gratismönstret för Juni månad, så det får ni vänta på ett tag till. I butiken har det däremot hänt massor och lite fler garner är på väg in nu också. Det har blivit ett omtag bland bomullsgarner och lingarner och det kommer även komma in lite nya ullgarner så nu får ni vara med så att ni inte missar något.

För att fira dessa nyheter så har vi börjat med introduktionsrabatt på två bomullsgarner ifrån Järbo. Det första garnet heter Nova och är ett rent bomullsgarn som passar väldigt bra till stickade plagg och garnet finns i flera vackra färger. Nystanen väger 50 gram/styck. För mönsterinspiration kikar du på Järbos sida och för att hitta garnet i butiken så går du in här. Kanske är det dags att sticka sig årets bikini!

bikini Lime Ljuslia Marin Mint Natur orange Rosa Röd Vit

Vi har även erbjudande på Minibomull också från Järbo och perfekt för det lilla projektet eller den där lilla detaljen. Nystanen är små, väger bara 10 gram. För mönsterinspiration kan du även här kika in på Järbos sida. Minibomull har vi i all tillgängliga färger, så här kan du verkligen välja och vraka. Några exempel följer här.

Brun Cerise Jeansblå Kaki Klarblå Lila Lime Ljusgul Marin Mint Mullvad Rosa

Dessa nystan är kul och jag har massor av idéer på små projekt som du kommer att kunna ta del av framöver.

Vi har även fått in massor av färger av Ullcentrums lingarn Linea, så ta en titt i butiken och hitta din favorit.

Engelska stick- och virktermer öppnar dörren till ännu fler möjligheter

$
0
0

Termer

 

 

 

 

 

Det är ju så fantastiskt att surfa runt och bli inspirerad av andra människors kreativitet och vilken möjlighet det finns när så många mönster antingen är gratis eller bara en beställning bort. Man får det mesta digitalt, så att man kan läsa i mobilen, på paddan, på datorn eller vad man nu föredrar. Ser jag en snygg kofta, så kan jag bara minuter senare ha beställt både garn och mönster och sedan är det bara att sätta igång.

Olika länder har sina traditioner, sina mönster och sin unika mönsterskatt. Självklart går många mönster in i varandra och liknar varandra men mycket är faktiskt unikt ifrån var de kommer ifrån. Det fina blir sedan de olika kombinationer som uppstår när vi alla kan få tillgång till så mycket.

I början vågade jag mig bara på svenska stick- och virkmönster. Jag tänkte att det andra det går ju inte. Det blir bara för svårt. Men så var jag med i en sockklubb ett år. Där ett mönstertips kom varje månad och redan mönster nummer två var på engelska. Detta går ju aldrig tänkte jag. Det var ett ganska avancerat mönster och jag kände mig bävande inför uppgiften. Men jag tänkte att man kan ju inte annat än misslyckas, så jag gav mig i kast med uppgiften. Och vet ni – det gick bra. Det tog lite tid i början, men det gick och nu både stickar och virkar jag efter mönster på engelska.

Många upplever att tröskeln man ska över, för att våga ge sig på ett mönster på engelska, är ganska hög. Behöver du hjälp att komma över den tröskeln? I så fall finns en möjlighet i höst. På vårt stick- och virkretreat 24-25 september kommer vi att duka upp ett smörgåsbord av aktiviteter och du väljer självklart själv vad du vill delta på. Bl a kommer vi ha en workshop med en rad olika teman där du kan välja mellan vad du vill prova på. Två av dessa teman är:

  • Engelska sticktermer vad de betyder och hur man gör.
  • Engelska virktermer vad de betyder och hur man gör.

Läs mer om vårt stick- och virkretreat och hur du bokar i butiken.

Eller på vår Facebooksida: Stick- och virkevent med en twist eller två

Sommarprojekt

$
0
0

LupinerIdag har jag gått och funderat på om jag ska skaffa mig något sommarprojekt och vad det skulle vara. Jag är sugen på att göra någon tröja i lingarn, så nu ska jag fundera på vilken modell jag borde prova. Men man kan ju inte bara ha nya projekt man måste ju avsluta några gamla också och kanske genomföra några små projekt där emellan som omväxling. Kanske är det dags att lära sig något nytt också. När man är ledig och när kvällarna är långa, så finns ju tid över att utmana sig själv. Jag vill lära mig mer om virkning och är väldigt sugen på att prova det där med att virka flätor och så vill jag testa fler projekt med flerfärgsvirkning. Så nu måste jag hitta några lämpliga projekt där jag kan prova lite nya färdigheter. Jag har ju även en massa garn som jag inte hunnit med att använda än, så sysslolös kommer jag inte att vara.

Vad har jag då på min hylla med gamla projekt? Jo det finns en hel del smått och gott:

  • Det är en turkos ullkofta som legat och väntat nu av och till i 2 år… Nu ska den bli klar.
  • En linsjal efter eget huvud, som kan vara skön att svepa om halsen en mulen sommardag.
  • En randig kofta i två nyanser av grått och med rosa inslag. Den har väl i alla fall väntat i 1 1/2 år… kvalitén är bomull/ull så den blir nog skön att använda redan i sommar.
  • och så filten naturligtvis. jag ligger lite efter på rutfronten,men nu är jag supertaggad att komma ikapp.

img_6901.jpg

Jag börjar så i alla fall, så får vi se hur det går vartefter sommaren lider. Nu är det lite knappt en månad kvar till midsommar, så jag gör en avrapportering efter det.


Filosofin bakom skapandet av ett Stick- & Virkretreat

$
0
0

klöver

Varför kommer man på idén att man ska arrangera ett stick- & virkretreat? Och varför i hela världen ska man delta på ett? Och vad är egentligen ett stick- & virkretreat? Det är ju fullt realistiska frågor att ställa sig, så låt oss berätta lite närmare hur vi tänkte.

Många känner sig stressade och pressade av allt som vardag, yrkesliv, hemmet, trädgården etc. för med sig och behoven av återhämtning och avkoppling blir allt större. Kanske känner du dig som vi, ibland lite stressad över alla måsten som man ska hinna med vare sig man har lust eller inte. Forskningen visar att handarbete är avkopplande, att hjärtats slag lugnar ner sig och man får en chans att bearbeta eller koppla bort vardagen en stund. Detta har vi slagit fasta på när vi har satt ihop vårt stick- & virkretreat. Vi vill att du som kommer ska få chansen till avkoppling, inspiration, lugn, avslappning, få äta och dricka gott på dina villkor. Hos oss finns inte några måsten. Om du inte vill delta på workshopen – så låter du bli. Vill du inte äta av kakbuffén – så låter du bli. Vill du inte yoga – så låter du bli. Du är där på dina villkor och deltar på det du vill delta på. Om du bara vill sitta ifred och sticka hela helgen utan att prata med någon, så går det bra också. Det är du som ska må bra. Kanske vill du ta en promenad i omgivningarna istället för att delta på någon aktivitet – och då ska du göra det. Den enda begränsningen är att vi anpassar oss efter de mattider som gäller – om du inte vill hoppa över något mål – och att vi sover i de rum vi blivit tilldelade.

På vårt retreat råder inga krav på tystnad, utan vi hoppas att vi får delta i många glada skratt och en hel del stim. Det är också avkoppling och vill man ha det lite tystare och lugnt, så finns ju alltid möjligheten att dra sig tillbaka på sitt rum en stund.

När det gäller den tilltänkta workshopen så har vi med flit hållit den ganska öppen, för att den ska passa alla i någon mån. Det ska finnas enkla övningar för den som är lite mer av en nybörjare och några avancerade varianter som kan locka den som stickat ett tag. Som en bonus kommer även möjligheten finnas att skissa på designen av en egen sjal och vi tipsar om några grundmodeller som man kan utgå ifrån. Något att svepa om sig till hösten kan kanske komma väl till pass.

Om du inte har tillgång till bil, så tveka inte. Med samlade ansträngningar så kan vi säkert hjälpas åt med transport från stationen i Strängnäs. Det är kanske någon av de andra deltagarna som passerar din väg, eller så är ni några stycken som kan dela på en taxi – sånt löser sig alltid. Om transport den sista biten är ett problem, så säg till tidigt – så hjälps vi åt att lösa det.

Om du tycker att det låter spännande att åka på stick- & virkretreat, den 24-25 september 2016, så tycker jag att du ska besöka butiken för fler detaljer om workshopen eller besöka oss på vår facebooksida. Känner du direkt att detta är något för dig, så kan du boka här.

Den sista våryran är här!

$
0
0

Våryra sjal

Idag är det dags för det sista gratismönstret av Våryra, som är den andra delen av Hildurs Årstider 2016. Den första Våryran var ett sittunderlag, den andra Våryran randiga muddar och nu den sista våryran som är en asymmetrisk, randig sjal med picotkant. Om du varit flitig och provat alla tidigare mönster av Våryra, så kanske det snart ser ut hemma hos dig som det gör hos mig.

Som vanligt är mönstret gratis och på svenska och jag hoppas att du ska tycka att det är lika roligt att sticka asymmetriska sjalar som jag tycker att det är. Garnet jag använt heter Hverdags och finns att köpa i butiken, liksom rundsticka nr 3 som du också behöver.

Mönstret till Sjalen Våryra hittar du här.

Våryra alla delar

Bilden ovan visar alla delar av våryra.

Garnprovning och avkoppling i september

$
0
0


Vi har jobbat vidare med vårt stick-/Virkretreat som går av stapeln i september.  Workshopen har utvecklats och kommer nu genomföras som en garnprovning. Ingenting som tidigare publicerats är borttaget utan det är bara formen och ett tillägg som gjorts. 

Vi dukar upp ett smörgåsbord av garn och tekniker och bjuder in till garnprovning!

Du erbjuds att prova flera olika stick-och virktekniker med ett urval garner ifrån butiken House of Hildur. Det kommer bli garner i flera olika kvaliteter. 

Workshopen kommer att vara indelad i två olika pass, ett på lördagen och ett på söndagen. Temat för denna workshop är garnprovning i kombination med tekniska färdigheter. Vi kommer bl a att kika närmare på:

* Flätstickning – både med och utan flätsticka

* Engelska sticktermer vad de betyder och hur man gör. 

* Engelska virktermer vad de betyder och hur man gör.

* Sticka efter diagram – vi provar enklare stickmönster typ spetsstickning

* Virka efter diagram – vi provar att virka efter ett enklare virkdiagram

* Flerfärgsstickning kommer vi också prova lite lätt och då bl a diskutera vikten av en dominant färg. Prova med alla garner i en hand, eller håll en färg i varsin hand t ex. 

För den som vill kasta sig över ett eget sjalprojekt, kommer vi även kika lite på 3 olika varianter av stickade sjalar – där man utefter grundmodell kan skapa sin egendesignade sjal. 

För att tillgodose så många som möjligt kommer workshopen vara indelad i ett antal delmoment med möjlighet att välja vilka delar man vill prova utifrån egna förkunskaper och önskemål. Man kommer inte hinna med allt, men instruktioner till alla delar kommer alla deltagare att få ta del. Observera att garn till sjalprojektet tillkommer. Målet är att det ska finnas moment i alla delar som både utmanar den erfarne och bjuder in nybörjaren.

Så varmt välkomna att delta 24-25 september. Läs mer och boka här! 

World Wide Knit in Public Day!

$
0
0

Hjärtan på träPå lördag är det dags! Då firar vi World Wide Knit In Public Day! Det är ett fantastiskt tillfälle att sitta med vänner och bekanta och en och annan okänd och sticka och kanske ta en fika tillsammans. Vi hoppas på strålande sol – även om väderprognosen hotar med något annat. Men har en plan B om det vill sig riktigt illa.

Vi tänker träffas på lördag i Tanto, vid Lignagatans slut på gräsmattan, mellan kl 13-15. Det är ett gratis event där du tar med dig eller köper din egen fika eller vad du vill ha och så sitter vi och stickar tillsammans. ALLA är välkomna oavsett kunskaper. ww-kip-day pågår samma dag runt om i världen, så passa på att delta i ett världsengagerande arrangemang!

För att du ska kunna hålla dig uppdaterad med senaste nytt och vart vi träffas vid regn så gå in på vårt facebook-event och anmäl där att du kommer. För oss är det kul att veta hur många vi blir, så vi blir väldigt glada om du tackar ja på evenemanget.

Om du inte kan komma till Tanto, men ändå tycker att det låter kul, så kan du väl komma till Facebookeventet och delta online. Skicka in lite bilder på vad du stickar på och kika på våra inlägg. Ju fler vi blir desto roligare blir det 🙂

Varmt Välkomna!

Maria & Sandra

Marknad på söndag

$
0
0

Så här såg det ut förra året när jag stod på Djurö marknad. Ett dignande bord fyllt av garn och hantverk. På söndag är det dags igen! Jag håller som bäst på med förberedelserna. Det är många beslut, för man kan inte ta med allt, men man vill ju få med så mycket som möjligt. Angenäma problem med andra ord! 

Så unna dig själv en trevlig sommardag och kom till Djurö marknad i Stockholms skärgård och besök mig och de andra utställarna. Det går direktbussar från Slussen. Varmt välkomna! 

Mer kärlek åt alla! 

$
0
0


Denna sommar som för mig personligen har varit så underbar. När den svenska sommaren har visat sig från sin bästa sida och jag bara njuter av sol och ledighet tillsammans med min fina familj. Jag är så lyckligt lottad! 

Denna sommar har också varit en sommar kantad av terror, mord, misshandel och annat elände! Varför kan vi inte bara älska varandra för dem vi är. Det måste vara lättare och bättre att älska än att hata. Så för att det är Pride och för att vi behöver något som lyser upp veckan, så stickar jag dagen till ära ett per regnbågsfärgade sockor! Mer kärlek åt alla! 

Stängt för förberedelser! 

$
0
0

Detta är en skylt som jag skulle vilja hänga upp just nu, men det går ju så klart inte! I helgen är det dags för vårt stick- & Virkretreat. Det ska bli så skoj och nu är det lite intensivt när man ska få till det sista. Allt ska printas, packas, bockas av, förberedas, snyggas till ja ni vet – alla de där sista detaljerna! Man tänker i sitt stilla sinne att nu är det ju bara lite småfix kvar att göra, men ack vilken lång tid småfix kan ta. Ingenting av allt jag gör kan jag visa upp här! Det ska ju vara en överraskning, så ni får vänta till nästa vecka då ett fullständigt reportage kommer. 

Dessutom har jag hunnit förbereda ett par nya gratismönster inför oktober och november, men de lan jag ju inte heller visa än. Men det väntar lite smått och gott framöver kan jag ju säga i alla fall. 


Stick- och Virkretreat Låsta 24-25 september

$
0
0

garn-i-stora-lass

Det var i helgen som vårt Stick- & virkretreat gick av stapeln på Låsta utanför Strängnäs och vilken helg vi fick! Ett antal glada, nyfikna och trevliga stickerskor upplevde Yoga, god mat och workshop tillsammans. Vi umgicks intensivt från lördag till söndag i en avkopplande miljö. För att riktigt komma ner i varv, inledde vi helgen med yoga och sedan blev det massor av stickning och god mat. Garn fanns det i drivor! Butiken fanns på plats och alla hade många projekt med sig. Trots det hade allihop ytterligare ett antal projekt med sig hem också. Nu är höstkvällssysselsättningen räddad.

img_8344

En riktig buffé var uppdukad när det var dags för workshop. Deltagarna fick prova på lite olika tekniker och garner och förkovra sig i något nytt. Det blev flera påbörjade sjalprojekt, grytlappar och idéer till vantar. En av deltagarna smygmaskvirkade och jag blev så inspirerad att ge mig på ett par smygmaskvirkade vantar att jag fullkomligen studsade upp på söndag morgon, för att göra en provlapp och se om det fungerade. Får jag till ett par snygga vantar, så ska jag döpa dem efter henne.

Det är ju helt fantastiskt hur ett gäng människor, varav flera aldrig träffats tidigare, så snabbt lär känna varandra, delar med sig av sin kunskap och sprider inspiration omkring sig. Det var ett ganska fint höstväder ute, men vi var så uppslukade av allt som hände i huset att flera av oss inte ens gick utanför dörren. Men underbart är kort och plötsligt är man tillbaka i vardagen igen. Men energin finns kvar, minnena och massor av inspiration. Vi planerar redan fler event, så håll ögon och öron öppna. Precis så här glad känner jag mig nu!

maria-sv

Bild nr 1 och 3 har min kära eventkollega och goda vän Sandra tagit. Sandra och jag gör våra kreativa event tillsammans. Men förutom det, så arbetar hon som frilansande kommunikatör och driver Fotograf Sandra Bosdotter. Vill du vet mer om henne eller kanske själv bli fotograferad, så rekommenderar jag att du kollar in hennes hemsida.

Höstglöd del 1 – Tvåfärgade grytlappar

$
0
0

hostglod-grytlapp

Det är nästan galet hur fort tiden går och snart har vi gått igenom ett helt år med gratismönster i serien Hildurs Årstider 2016. Vi har kommit in i oktober och den sista omgången för året. Temat för denna omgång är färg, form och lekfullhet och därför  har jag kallat mönsterserien för Höstglöd. Visst behöver vi väl liva upp oss lite nu när mörkret återvänder och dagarna blir kortare. Det kommer att bli lite olika alster och olika garner detta kvartal och fokus är som temat anger, färg, form och lekfullhet.

Vi inleder serien Höstglöd med ett par tvåfärgsvirkade grytlappar. Dessa grytlappar är virkade runt, så att man hela tiden ser rätsidan framför sig. Det är lättast att få till en snygga och tydliga färgövergångar när man inte behöver arbeta med att virka både från avigsidan och rätsidan. Det är två färger i bomull – Soft Cotton – och den färg man inte använder löper hela tiden med och virkas in tills det är dags att byta färg igen. Det finns några regler som man ska  hålla sig till och de står markerade i mönstret under OBSERVERA!  I mönstret har jag lagt ökningar, så att formen ska bli så rund som möjligt och inte sexkantig. Jag har dessutom använt mig av ökningarna för att få till formerna i själva bladmönstret.

Länken till grytlappsmönstret Höstglöd hittar du här!

 

Banner3b

Dela gärna med dig av bilder när du virkat dessa, så jag får ser hur det blev. Tagga mig på Instragram @Hildursbarnbarn eller gå in på facebooksidan och lägg upp en bild eller två. Bli inte förvånad om du inte ser ditt inlägg på facebook på en gång när du lagt upp det, för det ligger en spärr där som gör att jag måste godkänna alla inlägg. Detta för att undvika att reklam och skräppost hamnar på min facebooksida.

Nästa gratismönster i serien Höstglöd kommer att publiceras här på bloggen tisdagen den 1 november.

 

Vad är lekfullt?

$
0
0

Under de senaste dagarna har jag sett flera avsnitt av den danska serien Den Store Strikkedyst. Det är ett program som påminner lite om Hela Sverige Bakar, fast här handlar det om stickning. Programmen finns tillgängliga på Youtube och det går att hänga med även om man inte är bekant med alla danska ord. Serien går ut på att de får lite olika uppgifter som de ska prova på att lösa och som i alla andra sådana här serier, så åker den ut som lyckats sämst med uppgiften.  Ibland är kreativiteten i fokus, ibland är det tekniken och man kan ganska snabbt se att vissa är verkligt duktiga rent tekniskt och vet hur de ska använda olika typer av garner och strukturer mm, medan andra kanske inte är lika bra tekniskt, men de har en fantastisk kreativitet och idéerna bara flödar verkar det som. Som åskådare kan man titta och fundera på hur man själv skulle ha löst uppgiften som handlade om att göra en lampskärm, att sticka spetsstickning eller att ta en gammal tröja och göra om den till något nytt.

Det mest fantastiska med tävlingen är att den triggar igång en massa kreativitet hos mig, och jag går här och funderar på lite olika projekt som man skulle kunna ge sig i kast med. Lekfullhet är ett ord som dyker upp då och då när domarna bedömer deltagarnas olika alster. Jag håller inte alltid med domarnas bedömning om vad som är mer lekfullt och kreativt av två olika projekt. Så det hela har fått mig att fundera på vad som faktiskt är lekfullt och jag antar att det är en ganska subjektiv bedömning som gäller här. Det är lätt att vara lekfull genom att bara arbeta med mycket färg t ex. Men hur blir jag då lekfull om jag bara har vitt garn till mitt förfogande? Så lite för att utmana mig själv och för att inspirera till lite mer kreativitet så tänker jag utforska begreppet lekfullhet i min stickning och virkning nu under oktober månad. Jag har lite udda nystan i olika kvalitéer lite pärlor, lite band mm mm. Detta tror jag kan bli riktigt roligt. Har du lust att hänga med och utmana dig själv och vara extra kreativ och lite galen nu under oktober, så blir jag jätteglad. Tagga mig då på Instagram @hildursbarnbarn eller länka till din blogg om du har den i kommentarsfältet nedan.

Några exempel på alster som jag tycker är lekfulla är t ex den stickade bikinin som är gjord i Lovikkagarn och finns hos Hemskapat.  Halsdukar som är stickade i armstickning. Den lilla virkade ugglan som är en reflex. Små detaljer som ett hjärta mitt i mina tvåändsstickade vantar. Jag tror ni förstår. Det kan vara användningsområdet eller kvalitén som är lekfull. Det kan vara tekniken, garnet eller den lilla lilla detaljen som får dig att le. Så nu kör vi! Låt oss tillsammans utforska vad som är lekfullt under oktober.

 

Blå uggla reflex

 

Hur flerfärgsvirkar man?

$
0
0

 

Det blev mycket fin feedback på månadens gratismönster Höstglöd. Men det kom också en del frågor kring hur man gör och vad det betyder att garnet man inte använder ska löpa med på baksidan?  När man stickar får man ju olika långa flotteringar – garntrådar – som löper med på baksidan, men i virkning så virkar man in dem. Så låt mig visa dig en amerikansk instruktion som visar dig hur du gör. Strunta i om du inte förstår allt hon säger. Det funkar fint att bara se vad hon gör. Tekniken kallas på engelska: Tapestry Crochet. Klicka på bilden så kommer du till klippet på Youtube.

 

 

Med detta lilla tekniktips vill jag önska dig en fortsatt trevlig dag!

Kom och gör juldekorationer tillsammans med oss!

$
0
0

gloggstickning

Glögg, pepparkakor och stickade och virkade juldekorationer! Kan det bli bättre? Jag tror inte det. Därför har vi satt ihop ett juligt och mysigt event som ett startskott för julen.

Varmt välkommen till Glögg, stickning och julpyssel!
Vi träffas och njuter av glögg med tillbehör och gör virkade/stickade juldekorationer.

Du får samtidigt tips på 3 snabba julklappar som du hinner bli färdig med till jul.

Tid: 30 november 2016, kl 18:00 – 21:00.
Pris: 425 kr/person. Är ni två eller fler som vill gå, så anmäl er samtidigt då kostar det 395 kr/person.
I priset ingår glögg, smörgås och pysselmaterial
Plats: Södermalm i Stockholm

Anmäl genom att köpa din biljett i butiken. Sista dag för anmälan är den 14 november. Det finns endast ett begränsat antal platser.

Läs mer och håll dig uppdaterad här!

Arrangör: Kreativa event med en twist eller två

Maria Lejoneke från Hildurs Barnbarn/House of Hildur
Sandra Arnborg från Firma Sandra Bosdotter

Har du frågor eller vill veta mer kontakta oss:
maria@houseofhildur.se
sandra@sandrabosdotter.se

 

Viewing all 251 articles
Browse latest View live